Sajtóközlemények

Letölthető sajtókönylemények:

Első helyezett lett a MassVentil Team a páneurópai Hackathon-on!

Kiemelkedő európai uniós sikert ért el a MassVentil fejlesztő csapata az Európai Innovációs Tanács által meghirdetett EUvsVirus Hackathon-ján. A tömeglélegeztetést fejlesztő magyar vezetésű projekthez március eleje óta egyre több hazai és külföldi kutató, hallgató és ipari szereplő csatlakozik.

A dr. Kozlovszky Miklós dékán által irányított, időközben nemzetközi szakembereket is bevonó kutatócsoport hetek óta megfeszített tempóban dolgozik egy olyan tömeg-lélegeztetőgép fejlesztésén, amely egyszerre akár 10, 50, vagy esetleg még több kritikus állapotú koronavírusos beteg ellátására is alkalmas lehet, akár tábori körülmények között is.

A páneurópai hackathon-ra több mint 20 ezer jelentkező regisztrált a 27 uniós tagállam mellett az Egyesült Királyságból, Svájcból, Izraelből, Törökországból, Indiából és az Egyesült Államokból is. 

Részletek:


Tömeg-lélegeztetőrendszer – emberéleteket menthet a magyar fejlesztés

Sok súlyos állapotú koronavírus fertőzött életét mentheti meg világszerte az a magyar fejlesztésű csoportos lélegeztető rendszer, amelyet egy magyar kutató-fejlesztő mérnökökből, orvosokból, fizikusokból, matematikusok álló csapat dolgozott ki az elmúlt hetekben. A forradalmi fejlesztés különösen fontos szerepet tölthet be jelenleg a COVID-19 vírus terjedése elleni világméretű küzdelemben.

Dr. Kozlovszky Miklós a világjárvány kihirdetésével egy időben álmodta meg azt a lélegeztető berendezést, amelynek leglényegesebb jellemzője, hogy nem szükséges minden pácienshez dedikált gép, azaz egy berendezéssel több beteget lehet egyszerre lélegeztetni.

A fejlesztés a betegek élete mellett világszerte sok egészségügyi dolgozó egészségét is megóvhatja azáltal, hogy a kilégzett fertőző levegő nem a közös kórházi légtérbe kerül, mint ahogy az a jelenleg használatos lélegeztető gépek esetében történik.

A fejlesztő-mérnök csapata által tervezett berendezés ugyanakkor az egészségügyi intézményeken kívül, fejlett kórházi infrastruktúra nélkül, tábori körülmények között is telepíthető lesz.

Részletek:


Itt találkozhattál már velünk a médiában:

Vissza a lap tetejére >>>